Fizioterápiás Ambulancia | Bőrklinika

Fizioterápiás Ambulancia

Munkatársak:Dr. Szolnoky Győző egyetemi adjunktus
Varga Mónika gyógytornász
Korom Eszter gyógytornász
Vizsgált betegségek:Nyiroködéma:
A nyiroködéma a nyirokkeringés zavara nyugalmi állapotban, amely kialakulhat veleszületett vagy szerzett okok folytán. A veleszületett, azaz genetikai eredetű nyiroködémát elsődlegesnek nevezzük. A másodlagos nyiroködémák leggyakrabban orbánc, daganatos betegségek kezelése és visszérkeringési zavarok, sérülések talaján alakulnak ki.
Lipödéma:
A lipödéma szinte kizárólag nőkben kialakuló, elsősorban az alsó végtagokon kerékpárosnadrág alakban megjelenő aránytalan zsíreloszlási zavar, mely a felkarokat is érintheti. Diétára nem, vagy csak rosszul reagál. Krónikus lábszár és talpi fekély.
Végzett vizsgálatok:Daganatos betegségek kezelése kapcsán javasolt teljes onkológiai kivizsgálás: mellkas rtg vagy CT, hasi UH vagy CT, csontizotóp vizsgálat, emlőtumor esetén mammographia és emlő UH vizsgálat, regionális nyirokcsomók lágyrész UH vizsgálata. Alsó végtagi nyiroködéma esetén: részletes kardiológiai kivizsgálás, valamint alsó végtagi mély és felületes vénás rendszer Duplex UH vizsgálata.
Diagnosztikus nehézség, valamint a nyirokkeringési zavar pontos megítélésére javasolt lomfoszcintigráfiás vizsgálat.
Kezelési módszerek:kézi nyirokdrenázs (speciális masszázsfogás rendszerrel), gépi pneumatikus kezelés Lympha Press Plus, többrétegű kompressziós pólyázás, nyiroktorna
Egyéb fontos információ:A felírt gyógyászati segédeszközöket a kezelére a betegnek magával kell hoznia.
A kezeléseket elsősorban hétfőtől péntekig 8.000-14.00h között végezzük. A kezeléseket elsősorban a fekvőbeteg ellátás részeként végezzük és később térünk át az ambuláns ellátásra.
Rendelési idő:hétfő: 10-12h
szerda, péntek: 8-14h
Telefonszám:+36-62-54-49-59
Fax szám:+36-62-54-59-54